Je gaat 8 video’s bekijken en bij elke video een opdracht voltooien, gericht op het thema van de documentaire Alledaagse Waardigheid. Elke video behandelt een ander maatschappelijk onderwerp zoals racisme, feminisme en dekolonisatie. Uiteindelijk werk je aan een eindopdracht waarin je de opgedane kennis toepast en reflecteert op de besproken thema’s.
In dit fragment maken we kennis met Philomena Essed, een wetenschapper met Surinaams Nederlandse roots, die in Amerika woont en werkt aan de Antioch Universiteit in California. Essed promoveerde in 1984 in Amsterdam met haar onderzoek naar racisme in Nederland. Zij schreef hierover het boek Alledaags Racisme. In die tijd werd het woord racisme nog nauwelijks gebruikt in Nederland. Liever sprak men toen over vooroordelen en discriminatie. Door haar onderzoek toonde Essed aan dat de ervaring met racisme een dagelijkse praktijk is voor zwarte mensen en mensen van kleur in Nederland. Ook was zij de eerste die over institutioneel racisme in Nederland sprak. In veertig jaar is er veel veranderd. Hoe is het nu?
In dit fragment komen drie jonge activisten aan het woord, die zich sterk hebben gemaakt voor een onderwijsverandering: het verplicht aandacht besteden op school aan het onderwerp racisme. Toen in Amerika de onschuldige George Floyd door politieagenten werd vermoord, ontstond er wereldwijd verontwaardiging hierover en gingen mensen overal de straat op. De Black Lives Matter beweging protesteerde hier massaal tegen. Ook in Nederland was er op veel plaatsen verzet. Jonge activisten van ZetjeIn vonden dat er in het onderwijs meer aandacht moest komen voor het bespreken van racisme. Hiervoor werd een petitie gestart, die uitmondde in het aanpassen van de kerndoelen van het onderwijs.
In dit fragment komen hoogleraar Gloria Wekker en schrijfster/kunstenaar Marion Bloem aan het woord. Beiden hebben veel bewondering voor Philomena Essed en zijn trots op haar. Ondanks dat je veel talent kunt hebben, heeft niet iedereen dezelfde kansen in Nederland. Dat geldt voor zwarte vrouwen, nog meer dan voor zwarte mannen. Zo zien we veel zwarte voetballers in de Nederlandse elftallen. Dat wil niet zeggen dat daar geen racisme plaatsvindt. Ook in de amusementbusiness zijn veel zwarte comedians te zien. Maar zwarte vrouwen zijn in veel sectoren ondervertegenwoordigd.
In dit fragment maken we kennis met Jessica de Abreu en Camille Parker, beiden zijn werkzaam bij The Black Archives, een archief rondom zwart erfgoed in Amsterdam. Lange tijd bleek er nergens centraal informatie te vinden te zijn over de zwarte geschiedenis en zwart activisme in Nederland. Dat is er nu wel. Kick Out Zwarte Piet en veel medestanders, hebben ervoor gezorgd dat het Sinterklaasfeest niet meer vanzelfsprekend gevierd wordt met dit stereotype personage. De invulling van het Sinterklaasfeest in Nederland is definitief veranderd.
In dit fragment zien we Philomena als hoogleraar in haar rol als docent en samen met studenten. Essed zegt onder andere: ”De groei van intellectuele, volwaardige mensen moet worden gezien in de context van universele behoefte van waardigheid, zorg, positieve verbondenheid en aan het gezien worden als een volwaardig mens”. Ze pleit voor het terugbrengen van de emotie in de wetenschap. ”Intellectualiteit is niet emotieloos”, zegt ze.
In dit fragment kijkt Philomena terug naar haar familiestamboom samen met één van haar zussen Ignatia en nichtje Ishara. Ook zien we haar moeder in beeld. Haar familiestamboom gaat terug naar de tijd van de slavernij, waarin de naam Essed ontstond. De naam Essed werd bij het vrijkopen van haar voorouder door de slavenhouder Dessé gegeven.
In dit fragment zien we jonge mensen die zelf iets doen tegen racisme. Enkele medewerkers van de organisatie Fawaka komen aan het woord: Miguel, Khadija en Fadie. Een organisatie die scholen en bedrijven traint om hun scholieren en medewerkers WereldBurgers te laten worden. Daarnaast maken we kennis met de jonge onderzoeker van kleur Zakia, die zich laat inspireren door het werk van Philomena Essed en op die manier het gedachtegoed van Essed voortzet.
In dit fragment zien we activist Angela Davis op bezoek in Amsterdam in 1995. Davis is tegen haar zin in een icoon geworden van het zwarte verzet tegen racisme in Amerika. Haar toespraak over Fort Europa is nog zeer actueel. Grenzen gaan dicht. Het lijkt alsof dezelfde discussies in de maatschappij spelen en zelfs verergeren. Tegenstellingen worden groter en er is minder ruimte voor nuance, debat en begrip voor het standpunt van een ander.
Je hebt nu een aantal fragmenten gezien uit de documentaire Alledaagse Waardigheid en kennis opgedaan over wetenschapper Philomena Essed en de betekenis van haar werk rondom racisme. Organiseer met elkaar een debat en hanteer daarbij de regels van een Lagerhuisdebat met aan dit onderwerp gelieerde stellingen. Bedenk in groepjes een stelling en ga daarover met elkaar in debat.
Zie: www.hetdebatbureau.nl en Op Weg naar Het Lagerhuis: www.ownhlagerhuis.nl
© 2024 – Ida Does Productions
Sitemap | Privacy Policy | CONTACT