In dit onderdeel bekijk je 9 fragmenten uit de documentaire Alledaagse Waardigheid, waarbij elk fragment een ander historisch aspect behandelt, zoals dekolonisatie, racisme en feminisme in Nederland. Je zult bij elk fragment een opdracht uitvoeren die je helpt om de gebeurtenissen en figuren uit het verleden beter te begrijpen. Door de vragen en opdrachten krijg je inzicht in hoe deze thema’s van invloed zijn op de huidige samenleving. Uiteindelijk maak je een creatieve opdracht waarbij je jouw eigen familiegeschiedenis onderzoekt en verwerkt.
Deze documentaire gaat over een zwarte Nederlandse wetenschapper: Philomena Essed, die in de jaren ‘80 promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij deed onderzoek naar racisme in Nederland en schreef daar het boek Alledaags Racisme over. In die tijd werd er nog gesproken over allochtonen en autochtonen, over gastarbeiders en maakte Zwarte Piet nog onderdeel uit van het Sinterklaasfeest. Er vond een groeiende onverdraagzaamheid plaats ten opzichte van mensen van kleur, die gevoed werd door politici. Tussen 1982 en 1998 was de Centrumpartij en later de Centrumdemocraten (CD) als extreemrechtse partij aanwezig in de Tweede Kamer. Later deed Pim Fortuyn daar nog een schepje bovenop. In deze documentaire kijken we terug op het verschijnen van het boek Alledaags Racisme in 1984 en gaan na hoe actueel deze inzichten nog zijn.
In dit fragment maken we kennis met wetenschapper Philomena Essed, met Surinaams Nederlandse roots, die in Amerika woont en werkt aan de Antioch Universiteit in California. Philomena geeft een definitie van racisme. “Ik bestudeer geen ’ras’, maar onderzoek racistische praktijken en racistisch gedrag”, zegt ze.
In dit fragment komen een aantal feministen aan het woord: Hellen Felter, Anja Meulenbelt en Gloria Wekker. Zij maakten deel uit van de Tweede Feministische Golf. Zij kijken met trots terug op wat Philomena Essed heeft gedaan en geschreven.
In dit fragment kijkt Anja Meulenbelt terug op de Verzorgingsstaat en introduceert zij Prinses Irene. Prinses Irene ontving het eerste exemplaar van het boek Alledaags Racisme van Philomena Essed in 1984. In 2019 lopen ze door een bos en buigen samen voor de natuur.
De voorouders van Philomena Essed zijn tot slaafgemaakt en woonden in Suriname. Dit slavernijverleden heeft grote impact op de familiegeschiedenis toen en nu. De familienaam Essed blijkt een omkering te zijn van de naam Dessé, de naam van de plantage-eigenaar, waar de voorouders van Philomena Essed moesten werken. Toen deze gemanumitteerd werden, kregen ze de naam Essed en waren vrij.
In dit fragment komen voorbeelden aanbod over de rol van ouders en de samenleving op kinderen. Hoogleraar Gloria Wekker spreekt over ‘de koloniale wond’ en onderzoeker Hellen Felter geeft een voorbeeld van socialisatie. Prinses Irene benoemt het witte superioriteitsgevoel en Marion Bloem en actrice Gerda Havertong spreken zich uit tegen Zwarte Piet.
We zien Philomena Essed achter haar computer, die kijkt naar het bezoek in 1995 van Angela Davis in Amsterdam. Angela Davis was in die tijd ’het gezicht’ van de zwarte vrijheidsbeweging in Amerika. Zij geeft een speech op dezelfde locatie, waar ook Philomena gepromoveerd is, het gebouw van de Universiteit van Amsterdam. Angela Davis zegt ‘ik ben een leider tegen mijn wil in’, zij werd toch een icoon en inspiratie voor velen.
In dit fragment maken we kennis met medewerkers van de organisatie Fawaka. Wanneer de vraag gesteld wordt: ‘word je blij van je werk’, raakt medewerker Miguel erg geëmotioneerd. Aan het einde van de documentaire komen nog een aantal hoofpersonen aan het woord. Tot slot zien we Philomena die een gesprek voert met haar buurjongetje Philip. Later volgt de aftiteling.
In dit fragment schenken we extra aandacht aan de rol van Prinses Irene in relatie tot het werk van Philomena Essed. Toen het eerste exemplaar van het boek Alledaags Racisme aan Prinses Irene werd aangeboden, ontstond daar commotie over. Sommige mensen vonden het ongepast, omdat Prinses Irene een witte vrouw is. Philomena Essed zag en ziet Prinses Irene juist als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen racisme. Prinses Irene deelt in dit fragment uit 1995 haar ervaring met haar organisatie ISIS, die zich inzette voor het tegengaan van racisme. Haar inzichten over racisme en ongelijkheid in de samenleving blijken 40 jaar na dato onveranderd.
Je hebt nu een aantal fragmenten gezien uit de documentaire Alledaagse Waardigheid en kennis opgedaan over wetenschapper Philomena Essed en de betekenis van haar werk rondom racisme. Daarbij speelde ook het ontstaan van haar familienaam een belangrijke rol. Maak nu zelf een familiestamboom van jouw familie. Kan je achterhalen waar jouw familienaam vandaan komt? Verzamel zoveel mogelijk informatie over je voorouders. Spreek met je ouders, ooms, tantes, neven en/of nichten.
Begin met een stamboom te maken:
© 2024 – Ida Does Productions
Sitemap | Privacy Policy | CONTACT